woensdag 7 mei 2014

Hoe werken spieren

In de loop van de jaren is me honderden keren gevraagd, hoe bereik je het snelste resultaat. En mijn antwoord is eigenlijk altijd het zelfde gebleven. Raak niet geblesseerd of wordt niet ziek. In beide gevallen is de terugval aanzienlijk. En de beste manier om je optimale resultaat te bereiken is een constant rust, training- en voedsel flow.

Dit geldt met name voor je spieren. Je spieren zijn via pezen aan je botten bevestigd. Een pees is veel taaier dan een spier en kan dus ook meer hebben als een spier. Gelukkig maar anders zou je regelmatig een scheur in je pees hebben of erger nog, hij zou van je bot af kunnen scheuren.

Een pees heeft echter wel een slechtere doorbloeding dan een spier, dus eventuele blessures aan een pees hebben een veel langere hersteltijd nodig.

Voor een ongetraind lichaam maakt dit niet uit. De pezen zullen bijna altijd meer kunnen verdragen dan de spieren waar ze aan vastzitten. Maar als je je spieren gaat trainen, dan kunnen ze snel sterker worden en dat kan risico’s met zich meenemen voor je pezen. Het is dus verstandig om je spierkracht geleidelijk op te bouwen, dat geeft je pezen de tijd om om hierin mee te gaan.

Spierkracht heeft niet altijd met dikke spieren te maken. Iedereen heeft zich vast wel eens verbaast over een gespierde spijker die veel sterker was als dat je zou verwachten. Of juist het omgekeerde. Iemand met het lichaam van een kluisdeur die een beetje gewicht al niet weg krijgt.

Dit komt omdat spierkracht wordt bepaald door alfa moto neuronen. In iedere spier liggen er duizenden en duizenden. Enz enz.

Spieren worden niet dikker doordat er meer spiervezels bijkomen, maar omdat de spiervezels die je al hebt, sterker en dikker worden.

Eerst worden ze sterker doordat de twitch sterker wordt. Dit heeft met aanleg te maken. Fast twitch en slow twitch. Spierhardheid en spierconditie.

Daarna worden ze dikker. Korte en dikke spieren zijn zeer krachtig, slanke en langere spieren hebben veel snelheid. Tienkampers en specialisten laten qua spier opbouw goed het verschil zien. Het conditioneren van hun spieren is precies tegengesteld. Onder een microscoop kun je goed de verschillen tussen de spiervezels zien. Fast twitch vezels zijn roder van kleur.

Uiteraard heeft het ook met aanleg te maken ( congenitaliteit ). De mate van trainbaarheid is daar altijd ondergeschikt aan helaas. Maar met training en doorzettingsvermogen kun je ook een eind komen. Mensen met veel talent missen vaak het doorzettingsvermogen om dat het altijd van zelf lijkt te komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten